Helló, Ruby! Kalandozások Kódföldén

A programozás ma már egyre inkább életünk természetes része. Ennek a 112 oldalas, gazdagon illusztrált és színes könyvnek a célja az, hogy a gyermekek minél korábban megbarátkozzanak a programozással kapcsolatos általános fogalmakkal és alapelvekkel.

A szerző Linda Liukas, Helsinkiben élő programozó, író és illusztrátor. Egyik alapítója volt a Rails Girls nevű mozgalomnak, amely azt tűzte ki küldetéséül, hogy világszerte minél több fiatal nő megismerkedhessen a programozás alapjaival. Önkéntesek segítségével ennek a szervezetnek néhány év alatt 270 városban több mint tízezer nőt sikerült elérnie. Linda a New York-i székhelyű, programozást oktató Codeacademy nevű cégnél is dolgozott. 2013-ban megkapta a Ruby programozói közösség legrangosabb díját, a Ruby Hero díjat, de büszkén viseli a Finnország Digitális Bajnoka(Digital Champion) címet is.

A könyv megírásának gondolata a szerzőben már 2009-ben felmerült. Később a Kickstarter közösségi finanszírozásának segítségével a könyvre Linda mindössze három óra alatt 10 ezer dollárt, az első 24 órában 100 ezer dollárt, végül összesen 380 ezer dollárt gyűjtött össze! Linda élete gyökeresen megváltozott – úgy döntött, hogy felmond a Codeacademy-nél, hogy teljes erejével az írásra koncentrálhasson...(tovább)

Forrás: http://www.ematlap.hu/index.php/konyvespolc-2018-06/731-hello-ruby-kalandozasok-kodfolden
Érintő - Elektronikus Matematikai Lapok - Negyedévente megjelenő online folyóirat a matematika tanításáról, tudományos eredményeiről,...

Köszönettel: Lóczi-Nagy Gemmának és Lóczi Lajosnak a cikkért